08-04-13

Facebook: niks meer dan een ordinaire, elitaire troep

Image

8 april 2013

Facebook is een experiment begonnen waarbij gebruikers geld moeten betalen als ze een bericht willen sturen naar mensen met wie ze niet bevriend zijn. En daarbij geldt: hoe populairder de ontvanger, hoe duurder het bericht. 

Een systeem van Facebook bepaalt hoe populair de ontvanger van het bericht is. Aan de hand daarvan wordt een vergoeding bepaald. Zo kost bijvoorbeeld een berichtje aan Snoop Dogg 10,08 pond. Na betaling wordt het bericht naar de inbox van de beroemdheid gestuurd en krijgt deze daar ook een notificatie van.

Vergoedingen
Afgelopen december is het technologiebedrijf begonnen met het vragen van vergoedingen voor berichten. Het experiment is inmiddels uitgebreid naar 36 landen, waaronder Groot-Brittannië. Slechts een klein percentage van de gebruikers krijgt ermee te maken.

"Ik dacht dat dit een 1 april-grap was toen ik hier voor het eerst over hoorde", zegt multimediadeskundige Erwin Blom tegen BNR. "Dat ze geld nodig hebben kan ik me voorstellen, maar ik kan me niet voorstellen dat dit de grote melkkoe gaat worden voor Facebook. Als ik een bekende artiest was, dan had ik waarschijnlijk mijn hele pagina al aan anderen uitbesteed hebben en dan zou ik op zijn minst willen profiteren van de geldstroom die op gang kwam via dit verhaal. En ik wil ook een graantje meepikken van het feit dat er dankzij mij ook veel mensen actief zijn op Facebook'.

Voorstellen
Blom kan zich hooguit voorstellen dat mensen geld over hebben om contact te hebben met hun helden, maar dan moet er vanuit de beroemdheid wel een tegenprestatie komen. "Dan kun je zeggen: 'voor 100 euro krijg je zeker een mailtje terug van Snoop Dogg of van zijn assistent'. Nu zul je snel zien dat het verkeer stopt omdat mensen er geen geld voor over hebben."

Op zich is er niets mis mee om als Facebook extra geld te genereren, alleen is het volgens Blom logischer om diensten te bedenken waar je als gebruiker wat aan hebt. In dit geval gaat het ten koste van een ander. "Natuurlijk zullen ze aandeelhouders hebben die grotere inkomstenstromen willen zien omdat ze geld terug willen krijgen van wat ze erin hebben gestopt, maar ik denk niet dat dit de oplossing is."

http://www.bnr.nl/nieuws/tech/936899-1304/betalen-voor-fa...