03-05-12

Himalaya: milieu-catastrofe

himalaya.jpgGisteren nog een documentaire gezien over Nepal. De interessantste programma's lijken altijd 's nachts te worden gegeven om de mensen rustig en onwetend te houden.
 
Wat een situatie in Nepal !  Het lijkt wel een vuilnisbelt te zijn en de realiteit staat in schril contrast tot de uitsluitend mooie beelden die ze ons altijd tonen.
 
Het schijnt dat er in het Himalaya-gebergte een meer bestaat dat door het smelten van de 
gletsjers steeds aanzwelt en honderdduizende mensen bedreigt omdat het zich met zekerheid op een bepaald moment in een lawine van modder, stenen en water naar beneden zal storten.
De natuurlijke dam die het water tegenhoudt, zal het immers op een bepaald moment begeven.
 
Als je het meer, waarvan de oppervlakte bevrozen is, en de prachtige Himalaya-bergen bekijkt, dan zou je zeggen dat er niets aan de hand is.
 
Een Nepalese milieuaktivist die reeds het slachtoffer was van een lawine, zei dat de welvaart van het westen, ten koste gaat van de kleine Himalaya-staten die totaal geen middelen hebben om de problemen aan te pakken.
 
Hij zei ook dat er wetenschappelijk rapporten werden gemaakt over de catastrofe die hen, naast de totale vervuiling, nog te wachten staat.  Het blijft echter enkel bij wetenschappelijke publikaties.  Er wordt niets ondernomen om de catastrofe die honderdduizenden Nepalezen (en ook mensen in India) zal treffen, te voorkomen.