06-06-12

Burgerverzet tegen nieuwe privacyregels Facebook

Scherms.jpg

De Oostenrijkse luis in de pels van Facebook, Max Schrems, roept op tot burgerverzet tegen de herziene privacyregels van de socialenetwerksite. Hij wil deze week zevenduizend stemmen inzamelen om Mark Zuckerberg tot een duidelijker beleid inzake privacy te dwingen.

Afgelopen vrijdagavond publiceerde de profielensite een herziene formulering van het beleid dat bepaalt hoe Facebook met persoonlijke data van zijn leden omgaat. Die herziening zou transparanter en eenvoudiger leesbaar moeten zijn. Het tegendeel is echter waar, meent Schrems. "Dit is geen stap voorwaarts, maar twee stappen terug", stelt hij.

Optie tot verzet

Daarom roept Schrems Facebookgebruikers op om hun protestrecht te gebruiken. Facebook biedt zijn gebruikers namelijk de optie tot verzet. Binnen een week na voorpublicatie van het nieuwe beleid moeten minimaal zevenduizend leden aangeven dat ze het er niet mee eens zijn. Het bedrijf belooft dan dat het zijn voorstel opnieuw zal herzien.

Protest aantekenen

Schrems opende daarom de site Our-policy.org. Daar laat hij zien hoe je protest aantekent. Dat is zo eenvoudig als het kopiëren van een voorgekauwde Facebookreactie. Bovendien somt de onderzoeker op welke onderdelen van het databeleid hoe zouden moeten veranderen.

Eerst vragen, dan pas doen

De kern van het betoog is dat Facebook een 'opt out'-regime hanteert. Het neemt het recht om persoonlijke gegevens van leden te gebruiken en verwerken, tenzij ze tegenstemmen. In Europa geldt echter een 'opt in'-regime: eerst vragen en dan pas doen.

Niet ongevraagd taggen in foto's

Concreet houdt dat in dat personen in foto's bijvoorbeeld niet worden getagged tenzij ze daar expliciet toestemming voor geven. Dat is nu niet het geval. Voorts stellen de demonstranten dat Facebook duidelijker moet zijn over zijn eigen rol en verantwoordelijkheden.

Vorig jaar vroeg Schrems aan Facebook om hem alle informatie op te sturen die het bedrijf over hem verzamelde in drie jaar tijd. Dat leverde hem een cd-rom op met 1.200 pagina's. De Oostenrijkse rechtenstudent gebruikt deze informatie om het gedrag van Facebook te toetsen voor de rechter en, nu ook, bij de profielensite zelf.

Luc Beernaert − 15/05/12  − Bron: emerce.nl

http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail...

Foto: Vorig jaar vroeg Schrems aan Facebook om hem alle informatie op te sturen die het bedrijf over hem verzamelde in drie jaar tijd. Hier houdt hij het resultaat daarvan vast.

De commentaren zijn gesloten.