03-04-12

FACEBOOK steeds meer interessant voor advocaten...

facebook-box.jpgWat veel gebruikers op Facebook niet weten is het feit dat veel statussen aanleiding kunnen geven tot klachten bij de politie of rechtstreeks bij het Parket en daaruit volgend rechtszaken en een mogelijke celstraf en/of boete of   schadevergoeding. Steeds meer klachten worden ingediend bij verschillende instanties voor onder andere laster en eerroof al dan niet met burgerlijke partijstelling.

In Rechtbanken worden statussen en reacties op Facebook wel degelijk als bewijsmateriaal aanvaard en dat maakt het soms wel gevaarlijk. Veel profielen nemen zomaar klakkeloos statussen van anderen over in de zin van : “Opgelet voor X, want het is een pedofiel.” Je ziet ook vrij vaak een volgend bericht op de startpagina verschijnen : ” X, Y, Z zijn hackers, voeg ze niet toe als vriend, want ze proberen je profiel te kraken.” Wat is nu het gevaarlijke eraan ? Je noemt namen en van zodra je een naam noemt kan die persoon wel degelijk klacht tegen je neerleggen voor laster en eerroof. Dan ligt de bewijslast bij jou en zal je moeten aantonen dat hetgeen je geschreven hebt ook wel degelijk klopt : dus m.a.w. : je zal wel degelijk moeten bewijzen dat de vermelde personen wel degelijk pedofiel of hackers zijn en dat is geen sinecure.

Daarom een goede raad : NEEM NOOIT ZOMAAR NAMEN VAN PERSONEN OVER VAN ANDERE PROFIELEN, DIE VAN BEPAALDE MISDRIJVEN BESCHULDIGD WORDEN ALS JE NIET KAN BEWIJZEN DAT HETGEEN JE SCHRIJFT OOK WEL ZO IS.

Daarbij nog het volgende : wanneer iemand nu een veroordeelde pedofiel zou zijn, dan nog mag je dat niet zomaar openbaar maken. Veel advocaten beginnen zich te specialiseren in dergelijke toestanden en als je niet wil dat je veroordeeld wordt voor laster en eerroof + schadevergoeding + gerechtskosten + de kosten voor je eigen advocaat + andere kosten, dan blijf je best zo ver mogelijk weg van kettingberichten, die vaak ontsproten zijn aan jaloerse breinen van kwaadaardige gebruikers van Facebook die iemand anders een loer willen draaien … wel vaak met zware gevolgen.

Overigens is het nooit heel erg verstandig om namen van mensen te vermelden in toestanden waarvan je de werkelijke achtergrond niet kent. De valse berichten op Facebook zijn legio en als je profiel ‘openbaar’ is inzake prikbordberichten is het dubbel oppassen geblazen.

Onlangs nog heeft een rechter in Duitsland een verzoek gericht aan Facebook-Ierland om een volledig profiel in beslag te nemen in een rechtszaak (dus alles, inclusief persoonlijke berichten). Vrouwe Justitia begint wel degelijk een niet te onderschatten speelster te worden in het Facebookgebeuren.

http://credylco.org/facebook/?p=1132

17:31 Gepost door JX1865 in Actualiteit, Facebook, Problemen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.